Nieuw huwelijksvermogensrecht is in werking getreden

Nieuw huwelijksvermogensrecht is in werking getreden.

Vorig jaar maart werd hier geschreven dat de eerste kamer positief had gestemd over de invoering van het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Vanaf 1 januari is het nieuwe huwelijksvermogensrecht daadwerkelijk in werking getreden. Voorheen gold dat wanneer partners in het huwelijk traden er automatisch een gemeenschap van goederen ontstond. Simpel gezegd hield dit in dat alles wat beide partners voor het huwelijk hadden met ingang van de datum van het huwelijk gemeenschappelijk werd. Wilde je dit voorkomen moesten er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

Partners die nu in het huwelijk zullen treden gaan echter te maken krijgen met de nieuwe regels, wat inhoudt dat zij zullen huwen in beperkte gemeenschap van goederen. Alle schulden en bezittingen die voor het huwelijk zijn opgebouwd zullen niet in de beperkte gemeenschap vallen maar persoonlijk bezit blijven van degene die deze voor het huwelijk bezat. Wat tijdens het huwelijk wordt opgebouwd wordt wel gemeenschappelijk, met uitzondering van schenkingen en erfenissen die onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht automatisch buiten de beperkte gemeenschap zullen blijven.

Voor huwelijken die vóór 1 januari 2018 zijn gesloten blijft de oude gemeenschap van goederen gelden en zal er dus in principe niets veranderen. Daarnaast blijft het onder het nieuwe huwelijksvermogensrecht mogelijk om van de wettelijke regelgeving af te wijken door middel van het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

Overigens geldt dat waar in dit artikel over een huwelijk wordt gesproken ook een geregistreerd partnerschap kan worden verstaan.

Wilt u meer weten kunt u ook eens op deze website kijken.

Geef een antwoord


*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.