Wij gaan uit elkaar, wat moeten wij allemaal regelen?

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om te scheiden in onderling overleg. Deze methode is bij uitstek geschikt voor stellen die uit elkaar willen gaan, maar alles zo veel mogelijk in goede harmonie willen laten verlopen. Als u kiest voor een scheiding in onderling overleg kan de notaris u daarbij helpen:

    • De beëindiging van een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap verzorgen
    • Regelen wat er nodig is als samenwoners die geen overeenkomst hadden uit elkaar gaan
    • Boedelscheiding en regelen wie in het huis kan blijven

 

De notaris kan adviseren over alimentatie voor de kinderen die u samen heeft, over partneralimentatie, over omgangsregeling met de kinderen, over verdeling van het huis en de boedel, over pensioen en vele andere dingen die moeten worden geregeld.

Een groot voordeel is dat de notaris meteen de overdracht van het huis of de omzetting van de hypotheek, testament en dergelijke kan regelen. Dat wordt dan afgestemd op de scheiding of het uit elkaar gaan en is daardoor efficiënt en wel zo goedkoop.

Ook als je niet gehuwd bent maar jij en je partner uit elkaar gaan na een periode van samenwonen, en er van alles geregeld moet worden omdat er bijvoorbeeld alimentatie moet worden betaald voor de kinderen of er een gezamenlijke woning is waar een van beiden in wil blijven wonen, kan de notaris je helpen. Een convenant met de gemaakte afspraken kan door de notaris in een notariële akte worden vastgelegd, waardoor het dezelfde kracht heeft als een vonnis van de rechter en dus zekerheid geeft.

Comments are closed.