Eén BV is géén BV; een veel gehoorde uitspraak die relevant is voor ondernemers. Zij kunnen hun onderneming verschillende juridische jasjes geven, waarvan één van de jasjes de besloten vennootschap (BV) is. Kiest u als ondernemer voor deze rechtsvorm, dan wordt vaak aangeraden om meer dan één BV op te richten.
Voordelen van meerdere BV’s
Er zijn verschillende redenen om meer dan één BV op te richten. Zo zijn er voordelen op het gebied van aansprakelijkheid en overdraagbaarheid van de onderneming. Ook kan het fiscale voordelen hebben. Door twee BV’s te gebruiken worden risico’s op betalingsproblemen en faillissement beter verspreid. Het is makkelijk om nieuwe ondernemingsactiviteiten op te zetten, zonder dat bestaande activiteiten hierdoor risico lopen. Ook is het bij beëindiging van de onderneming makkelijker om een onderdeel van een bedrijf over te dragen of te verkopen, omdat uitsluitend de aandelen die worden gehouden in de werkmaatschappij moeten worden verkocht. Voor belastingen kan het voordelig zijn, omdat winst vanwege de deelnemingsvrijstelling fiscaal voordelig kan worden overgebracht naar de overkoepelende BV.
Een praktisch voorbeeld
Een simpel voorbeeld maakt duidelijk hoe het werkt. Bakker Bert wil zijn bakkerij in de vorm van een BV drijven. Wij adviseren hem aan om meteen twee BV’s op te richten.
Ten eerste Bakker BV (de werkmaatschappij), waarmee alle bakkerswerkzaamheden worden uitgevoerd. Ten tweede Bakker Holding BV (de holdingmaatschappij) die alle aandelen houdt in Bakker BV. Bert heeft alle aandelen van Bakker Holding BV. Bert kan op die manier nog steeds alle beslissingen nemen als directeur en aandeelhouder van de holding BV en directeur van de werkmaatschappij. Als Bert zijn bakkerij wil uitbreiden met een koekjesfabriek kan hij Koekjes BV oprichten en Bakker Holding BV alle aandelen toekennen. Bert kan er later ook voor kiezen om zijn bakkerij over te dragen om te focussen op zijn koekjesfabriek door simpelweg de aandelen in Bakker BV te verkopen aan een geïnteresseerde partij.
Kom gerust eens op gesprek!
Voor het oprichten van een BV gelden verschillende wettelijke vereisten. Een BV moet verplicht bij de notaris worden opgericht, om zeker te weten dat aan deze vereisten is voldaan. De notaris stelt statuten op en schrijft de BV in bij de Kamer van Koophandel. Wij denken ook mee met u als ondernemer over toekomstige situaties en hoe hiermee om te gaan. Mocht u een onderneming willen drijven in de vorm van een BV, vraag dan naar de mogelijkheden om een holdingstructuur op te richten, want één BV is géén BV!