In Nederland is het zo dat de notaris alle juridische zaken regelt rondom de overdracht van onroerend goed. De Nederlandse wetgever wil dat alleen een notaris dat mag doen, zodat alle betrokken partijen zeker weten wat ze doen. In andere landen, zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kennen ze geen notaris zoals wij die in Nederland en veel andere landen in Europa kennen. Daar sluiten kopers een dure verzekering af om de kosten van problemen die zich na de overdracht presenteren af te dekken en nemen zowel koper als verkoper vaak een dure juridische adviseur in de arm. Toch zie je dat juist in die landen relatief veel fraude met betrekking tot onroerend goed, zoals een woning die aan verschillende kopers tegelijk verkocht wordt of een woning die verkocht wordt zonder dat de eigenaar dit weet.
Het systeem is in Nederland zodanig ingericht dat u niet alleen de hoogste zekerheid heeft dat u krijgt wat u met de wederpartij heeft afgesproken maar dat ook nog tegen de laagste kosten.
De notaris is onafhankelijk en onpartijdig en waakt daarom over de belangen van alle betrokken partijen. Om alle partijen de beloofde zekerheid te kunnen bieden doet de notaris allerlei onderzoeken en onderneemt hij tijdig actie wanneer iets niet helemaal in orde is. Komen bepaalde zaken niet in orde en vreest de notaris dat hierdoor een partij benadeeld wordt? Dan tekent hij de akte niet!
Op het notariskantoor wordt dus achter de schermen heel veel voor u gedaan, zodat u alleen nog maar de aktes hoeft te tekenen.
Ook de financiële kant van een onroerend goed transactie wordt door de notaris bewaakt. Hij zorgt dat alle nodige gelden op de dag van ondertekening onder zijn beheer zijn en zorgt ervoor dat alle rechthebbenden betaald worden nadat alle handtekeningen zijn gezet en nadat de eindcontroles de juiste resultaten hebben laten zien.
Behalve de deskundigheid en jarenlange ervaring op dit vakgebied is ons kantoor uitgerust met de meest moderne software en communicatiemiddelen zodat wij niet alleen onze juridische werkzaamheden maar ook onze spilfunctie tussen alle betrokken partijen zo snel en efficiënt mogelijk voor u kunnen vervullen.
Gebeurtenissen in het leven
▶ Wij gaan onze woning verkopen
Het verkoopproces
Overige zaken en bijzonderheden
▶ Wij willen de overdracht van onroerend goed vastleggen
Daarna zorgt de notaris ervoor dat een afschrift van de leveringsakte wordt ingeschreven in de openbare registers van het Kadaster. Ook uw hypotheekakte wordt geregistreerd in de openbare registers. Iedereen kan dan zien dat u de nieuwe eigenaar bent van het huis en dat u een hypotheek heeft afgesloten.
▶ Wij willen een huis kopen
Het koopcontract
Bijzonderheden
De overdracht
Regels bewoners appartement
▶ Wij willen onze hypotheek aanpassen
▶ Wij willen ons huis verkopen en het brengt minder op dan de hypotheek groot is
▶ Ik wil een splitsingsakte opmaken (appartementsrecht)
Splitsingsakte
Op een daarbij behorende splitsingstekening worden de grenzen tussen de verschillende appartementen onderling en die van de gemeenschappelijke ruimten aangegeven. De splitsingstekening en de splitsingsakte worden samen in de openbare registers van de Dienst van het Kadaster en de openbare registers ingeschreven. Ze zijn voor iedereen op te vragen en in te zien. Een van de belangrijkste onderdelen van de splitsingsakte is het reglement van splitsing.
Reglement van splitsing
In het reglement van splitsing zijn bepalingen en voorschriften opgenomen: de gedragsregels voor eigenaars/bewoners.
Downloads splitsingsreglement
In vrijwel alle notariële akten waarbij een gebouw wordt gesplitst in ‘appartementsrechten’ wordt verwezen naar het zogenaamde Modelreglement. Deze kunt u hieronder downloaden.