Vragenlijsten

U heeft van ons kantoor e-mails ontvangen over uw Online Dossier en over een vragenlijst die u in moet vullen.
In de vragenlijst worden behoorlijk wat persoonlijke vragen aan u gesteld over wie u bent en over waar de gelden die u bij de transactie op ons kantoor wilt gaan gebruiken.

Waarom vraagt de notaris dit en mág de notaris dit eigenlijk wel vragen?

VERKLARING IN HET KADER VAN WWFT

De Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) verplicht onder andere notarissen tot een cliëntenonderzoek en een meldingsplicht voor verrichte of voorgenomen ongebruikelijke transacties.
De Wwft geldt voor bijna het gehele werkterrein van de notaris, behalve het familie- en erfrecht.
In dit kader dienen wij u behoorlijk wat vragen te stellen en om dit voor u zo eenvoudig mogelijk te maken hebben we daarvoor vragenlijsten ontworpen die u in uw Online Dossier kunt invullen en veilig verzenden.

De verklaring valt uiteen in twee categorieën:

  1. Verklaring herkomst van middelen.
  2. PEP-verklaring (Publiek prominente personen).

 

VERKLARING HERKOMST VAN MIDDELEN

Toelichting
De overheid heeft op grond van de Wwft notarissen en banken een rol gegeven bij het onderzoek naar de herkomst van gelden (bijvoorbeeld: de aankoopsom van een woning). Indien gelden door of namens een cliënt op de notariële kwaliteitsrekening (derdenrekening) worden gestort, dan moet de notaris aan de cliënt een verklaring vragen over de herkomst van die gelden. Uitgezonderd zijn gelden van een reguliere Nederlandse hypotheekverstrekker. 

Meldingsplicht notaris
De notaris is verplicht ongebruikelijke transacties die te maken kunnen hebben met het witwassen van crimineel geld of de financiering van terrorisme te melden bij het meldpunt ongebruikelijke transacties, FIU-Nederland.

Aankoop woning/aandelenpakket of aflossing hypotheek
Indien de koopsom van een woning (of waarborgsom), een aandelenpakket of de aflossing van een hypotheek gedeeltelijk of volledig al dan niet via zijn derdengeldenrekening wordt betaald, is de notaris verplicht om na te gaan waar het geld vandaan komt en of de bron een relatie heeft met de koper die de koopsom moet voldoen. Ook in het geval waarin wij een cliënt reeds jaren kennen en wij een goed gevoel hebben bij de cliënt en de transactie, dienen wij dit na te gaan.

De vragen die wij u stellen zijn dus geen waardeoordeel van ons, maar vragen die wij moeten stellen in het kader van onze wettelijke onderzoeksplicht.

Vraag
In de vragenlijst verzoeken wij u na te gaan of u eigen middelen gebruikt bij de transactie. Daaronder vallen alle middelen die u niet leent bij een reguliere bankinstelling, dus ook middelen die u leent bij familie, schenkingen van familie of een lening bij uw eigen onderneming.

Indien u eigen middelen gebruikt bij de transactie verzoeken wij u dit in de vragenlijst in te vullen, te specificeren en toe te lichten. Uiteindelijk moet hetgeen u ons opgeeft de notaris duidelijk maken wat de herkomst is van de gelden. Het komt regelmatig voor dat de herkomst van de gelden heel eenvoudig is: u heeft daar bij voorbeeld X jaren trouw voor gespaard. In dat geval is het belangrijk dat u bij de toelichting úw verhaal schetst zodat de notaris ook een ‘financieel-economisch beeld’ van u kan vormen in het kader van het cliëntenonderzoek.

Mede gelet op de strenge handhavingsregels bij notariskantoren door de overheid, is het desondanks mogelijk dat wij in het kader van onze onderzoeksplicht u later toch nog aanvullende vragen moeten stellen of bescheiden bij u moeten opvragen.

Belangrijk
Indien er geen aannemelijke verklaring is of komt voor de herkomst van gelden dan kan er aanleiding zijn om een melding bij de FIU te doen en kan het zelfs zijn dat wij niet mogen meewerken aan de transactie.

Graag ontvangen wij daarom de ingevulde vragenlijst samen met de gevraagde bescheiden per ommegaande van u retour, zodat wij indien nodig nog aanvullende vragen kunnen stellen en zodat wij tijdig kunnen vaststellen of de afspraak door kan gaan.

Samen met u willen wij ervoor zorgen dat de transactie kan plaatsvinden. Wij willen graag voorkomen dat de transactie wordt vertraagd als gevolg van de verplichtingen die voortvloeien uit de Wwft.

PEP VERKLARING (Publiek prominente personen)

  • Bekleedt u één van de volgende functies?
  • Of: heeft u één van de volgende functies de afgelopen 12 maanden bekleed?
  • Of: is bekend dat u binnenkort één van de volgende functies gaat bekleden?:
  1. staatshoofd, regeringsleider, minister, onderminister of staatssecretaris;
  2. parlementslid of lid van een soortgelijk wetgevend orgaan;
  3. lid van het bestuur van een politieke partij;
  4. lid van een hooggerechtshof, constitutioneel hof of van een andere hoge rechterlijke instantie die arresten wijst waartegen, behalve in uitzonderlijke omstandigheden, geen beroep openstaat;
  5. lid van een rekenkamer of van een raad van bestuur van een centrale bank;
  6. ambassadeur, zaakgelastigde of hoge officier van de strijdkrachten;
  7. lid van het leidinggevend lichaam, toezichthoudend lichaam of bestuurslichaam van een staatsbedrijf;
  8. bestuurder, plaatsvervangend bestuurder, lid van de raad van bestuur of bekleder van een gelijkwaardige functie bij een internationale organisatie. (Bijvoorbeeld: de Verenigde Naties, de instellingen van de Europese Unie, de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie.).
  9. directe familieleden van bovengenoemde personen;
  10. elke natuurlijke persoon waarvan bekend is dat hij een gezamenlijke economische eigendom heeft van rechtspersonen of juridische constructies, of enige andere nauwe zakelijke relatie met een persoon waarnaar wordt verwezen in de punten 1 tot en met 8 hierboven; of
  11. elke natuurlijke persoon die als enige de uiteindelijk begunstigde is van een juridische entiteit of juridische constructie waarvan bekend is dat deze de facto is opgericht door de persoon waarnaar wordt verwezen in punten 1 tot en met 8 hierboven.

 

Een politiek prominent persoon die langer dan een jaar geen prominente functie meer heeft, zal niet langer kwalificeren als een politiek prominent persoon.