VRIJBLIJVENDE OFFERTE KLIK HIER of bel voor een afspraak 0492 509 333

Menu

Spoormakers Notarissen - Hilde Vlemmix

Hilde Vlemmix

Kandidaat-notaris

‘Veel mensen hebben bij een notaris het beeld van een oudere man, strak in pak, die hele moeilijke woorden gebruikt. Dat is allang niet meer zo. Bij Spoormakers Notarissen werken we met een divers team. Van jong tot oud, met veel ervaring en veel ambitie. We zijn heel benaderbaar en leggen cliënten in begrijpelijke taal uit wat er vastgelegd wordt in een akte.

Begrijpelijke taal

Toen ik na mijn vwo-opleiding een studiekeuze moest maken, twijfelde ik tussen een studie in de economische of juridische sfeer. Ik koos Nederlands recht in Tilburg. Een brede studie, met vakken op het gebied van familie- tot bestuursrecht. Wat mij aansprak was dat duidelijk werd waarom regels zijn zoals ze zijn en wie ze bedacht heeft. Aktes lezen vaak niet zoals een boek. Ze zijn soms wat ambtelijk opgesteld, omdat bepaalde dingen er nu eenmaal in moeten staan volgens de wet. Ik neem dan ook altijd uitgebreid de tijd voor mijn cliënten om een akte in begrijpelijke taal uit te leggen.

Van nieuw huis naar nieuwe baan

Na mijn studie ging ik aan de slag bij een bewindvoerderskantoor. Ik was jong en ambitieus en hoopte veel voor de cliënten te kunnen betekenen. De realiteit was dat ik vaak trieste situaties tegenkwam met schulden, verslavingsproblemen en complexe thuissituaties. Toen ik mijn eerste huis kocht, kwam ik zelf voor het eerst op een notariskantoor. Ik raakte in gesprek met de notaris, die aangaf dat ze het erg druk hadden en op zoek waren naar ondersteuning in de vorm van uitbreiding van het team. Mijn rechtenstudie kwam aan bod en ze vroeg of het notariaat bij mij zou passen. Zo kocht ik op vrijdag een nieuw huis en een week later had ik een nieuwe baan.

Niet snel uitgeleerd

Wat ik leuk vind aan mijn werk is om mensen te informeren hoe het Nederlandse recht op notarieel gebied in elkaar zit. Waar moet je aan denken als je gaat samenwonen? Wat moet je regelen als je gaat trouwen? Wat wil je dat er gebeurd wanneer je overlijdt? Sinds oktober 2020 werk ik bij Spoormakers Notarissen. Wij zijn actief in alle drie rechtsgebieden: familie- en erfrecht, ondernemingsrecht en onroerend goed. Dat maakt ook dat ik hier niet zo snel uitgeleerd ben.

Beroepsopleiding Notariaat

Om nog beter te worden in mijn vak, volg ik de driejarige beroepsopleiding Notariaat. Dat had wel nog even wat voeten in aarde. Mijn afgeronde opleiding Nederlands recht was niet voldoende als vooropleiding. Daarom heb ik een pre-master en een master gedaan in Nijmegen om mijn kennis bij te spijkeren. Inmiddels ben ik al aardig gevorderd met de beroepsopleiding in Utrecht. Ik heb nog ongeveer een jaar te gaan. Het leuke is dat je ook hier ziet dat het klassieke beeld van de notaris verandert. In mijn klas zitten bijvoorbeeld slechts drie mannen, de rest is vrouw.

Specialisme: verdelingen

Mijn specialisme? Ik word opgeleid in alle drie de rechtsgebieden, maar momenteel doe ik veel verdelingen. Wanneer mensen uit elkaar gaan, komt daar veel bij kijken. Het huis moet verdeeld worden, waarbij de (ex-)partner wordt uitgekocht. Vaak zijn wij als notariskantoor de eerste partij die gebeld wordt. De bank wil namelijk eerst weten welke afspraken er gemaakt zijn en pas dan geven zij akkoord voor de verdeling van een huis.

Complexe nalatenschappen

Wat ik ook veel doe is de afwikkeling van nalatenschappen, zoals de aangifte erfbelasting opstellen, het verkopen van een woning en het verdelen van de inboedel. Dat kan soms tot moeilijke situaties leiden, bijvoorbeeld ingeval er sprake is van meerdere erfgenamen die het niet altijd met elkaar eens zijn. De afwikkeling van een nalatenschap is vaak een langlopend traject, waarbij ik er naar streef om het zo vlot mogelijk en naar ieders tevredenheid af te wikkelen.

Altijd bereikbaar

Het fijne van werken bij Spoormakers Notarissen is dat we veel ervaring in huis hebben. Ik kan altijd sparren met mijn collega’s. Voor cliënten is er altijd een vaste contactpersoon die het dossier in behandeling heeft. Wat we allemaal gemeen hebben is dat we heel benaderbaar zijn. Wij zijn de hele dag telefonisch bereikbaar en leggen duidelijk uit wat een akte of beslissing kan betekenen.

Fit en gezond blijven

En buiten werktijd? Dan vind ik het heerlijk om te relaxen. In mijn werk en opleiding ben ik al zo serieus, dat ik het lekker vind om dan even af te schakelen. Door te lezen, Netflixen of met vrienden af te spreken. Op dinsdagavond sport ik ’s avonds met mijn collega’s en bootcampen we met een groepje. Zo blijven we allemaal fit en gezond!’